Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΑΛΥΡΑΣ. ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 1945-6. ΜΗΤΡΩΟ ΑΡΡΕΝΩΝ ΒΑΛΥΡΑΣ 1935-9

 

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ 

 Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας  την 19-2-2024 με την υπεύθυνη των ΓΑΚ Καλαμάτας  συνάδελφο Αναστασία Μηλίτση, σύζυγο του τέως  συναδέλφου, δημάρχου Καλαμάτας , περιφερειάρχη Πελοποννήσου  Παναγιώτη Νίκα , για να φωτογραφίσω 45 συμβόλαια των προγόνων μου και Βαλυραίων  μου είπε ότι αύριο θα έχει επίσκεψη από το υπουργείο παιδείας και δεν θα μπορέσει να με εξυπηρετήσει, παρά μόνο για 5 συμβόλαια. Μου ζήτησε τα νούμερα των 5 συμβολαίων από το συμβολαιογραφείο του Σταύρου Νικολόπουλου από την Εύα Μεσσηνίας 1882-85.  Τα 4 συμβόλαια αφορούσαν του παππούλη μου Αθανασίου Λύρα και το 1 του Γεωργίου Παπαγεωργίου από Λάμπαινα.

Πράγματι την άλλη ημέρα συνάντησα  στα ΓΑΚ  τους υπαλλήλους του υπουργείου παιδείας και τα 5 συμβόλαια ήταν επάνω στο τραπέζι, στην αίθουσα του αναγνωστηρίου. Αφού τα φωτογράφισα είδα  δίπλα μου ότι  υπήρχαν τα 2 μαθητολόγια του δημοτικού σχολείου Βαλύρας 1944-6  και 1947-54 τα οποία μελετούσε κάποιος  ερευνητής. Έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να φωτογραφίσω  τα 2 μαθητολόγια 10 ετών 1944-54, τα οποία και θα αναρτήσω για να θυμηθούμε  το τότε μαθητικό γίγνεσθαι του χωριού μας, και πολλοί-ες από αυτούς μας βλέπουν από ψηλά και χαίρονται που τους μνημονεύουμε.

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

ΟΙ 3 ΛΙΜΝΕΣ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑΣ ΤΟ 2024 14-8-24

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ 

Το ποτάμι της Μαυροζούμενας για πολλά χρόνια ήταν σπουδαίος οικονομικός πόρος για πολλά επαγγέλματα και τόπος ψυχαγωγίας, μαθαίνοντας και κάνοντας μπάνιο μέχρι την εποχή του 1970. Μυλωνάδες, νερουλάδες, αγροφύλακες, κυνηγοί, ψαράδες, καλαθοπλέκτες, αγρότες, κακαβόστρες για τη λάτρα των σκουτιών, πότισμα ορυζώνων, κτημάτων,  και μπαξέδων με 5 διαφορετικούς τρόπους. Τώρα είναι στα αζήτητα γιατί  αχρηστεύτηκαν οι νερόμυλοι, το αυλάκι, οι καλαμωτές, το μπάνιο κυρίως στη λίμνη του Μύλου,  το καλάμι, η λυγιά, η ιτιά, η πικροδάφνη, η μαρίτσα το βουτούμι, τα βούρλα που φτιάχναμε χελοκόφινα και  βουρλιάζαμε τα αγριόσυκα και επικονιάζαμε τις ήμερες συκιές  που τώρα δεν υπάρχουν μαζί με τις σταφίδες , και βάζαμε το λινάρι να μουλιάσει για 2 εβδομάδες, και μετά το στέγνωμα ο λάκκος ,λανάρια, ρόκα, αργαλειός, φτιάχναμε το λινό ύφασμα, και τα λούπινα να ξεπικρίσουν για τη διατροφή ανθρώπων και ζώων.